Pengikut Setia

Top 10 Members

Wednesday, December 22, 2010

Edisi Semalam : Penantian Akhirnya Terjawab

Assalamualaikum..

Setelah lebih kurang seminggu lebih menanti dengan penuh harapan..
Akhirnya semalam menjadi kenyataan gak..
Korang rasa apa??
Aku nak kawinnn..haha
Takde2 sebenarnya PTPTN dah masuk laa..

Huh kekusutan kat kepala aku hilang separuh..
Aku dah boleh settle kan semua hutang yg tertangguh..
Dah boleh makan besau maa...
Hahaha..
Jom sapa nak follow aku..=)

haha..pak cik kayo..=)

Chaw sin chi..

psttt : duit nih satu sem punya..bukan satu bulan punya woo..

Tuesday, December 21, 2010

You're Beautiful..0_o

Assalamualaikum..

Semalam aku dapat award lagi..
TQVM Mr. L & LynNda sebab bagi award nih kat aku..
2 orang skali bagi..=)



Nak amek kena jawab la dulu..
Macam slalu..hehe

a. berikan 1 nickname utk sayer [pemberi awrd]

why????
Sebab L cam dlm komik jepun tuh..style woo
Lyn sebab pendek sikit..LynNda panjang sikit..haha

b. berikan ucapan kpd pmberi awrd…
TQVM L  & LynNda bagi award nih..nice2

c. listkan 6 artis/band yg korunk minat
Search
Disagree
Mawi
Wings
Alleycats
Sudirman

d. Sahabat2 ku sekalian..sapa nak amek bleh amek..mari2..=)


Monday, December 20, 2010

Come On La Focus!! Focus!!

Assalamualaikum..

Perghh penat woo..Kekusutan makin bertambah plak..Semalam aku pegi Hentian Duta nak beli tiket..Akak aku nak kenduri hari Sabtu 25/12 nih..Hentian Duta takde la jauh sangat tapi nak naik moto tuh yg malas..Tapi aku gagahkan gak diri aku nih pegi sana..Sampai sana dengan konfiden aku pun beli la tiket..Dah balik sampai UIA fuhh lega dah kurang satu beban..

Nak dijadikan cerita tengah aku calling awek aku..Dia tanya aku balik berapa haribulan..Masa tuh la kepala aku dah start pikir..Aku tengok balik tiket yg aku beli tuh..Aduhhhhhh...Salah beli laaaa..Tensionnya aku tak terkata..Ada ka aku pegi beli 25 haribulan malam..Patotnya aku beli 24 haribulan malam sebab kenduri 25..Dah satu hal nak kena pegi Hentian Duta sekali lagi..

Pagi tadi lepas abeh kuliah dalam pukul 10 aku pegi la Hentian Duta..Aku pegi kat kaunter tiket tuh aku tanya..

Aku : Bang bleh tukar tiket tak? Saya salah beli semalam.
Bro : Tak bleh la.
Aku : Abeh kalau abg tolong jual bleh tak?
(Bro tuh check kat komputer)
Bro : Tiket 25 banyak lagi nih. Nak tolong jual tuh bleh tapi kami tak tanggungjawab kalau apa2 jadi kat tiket nih.
Aku : Adehhh nak wat cmna nih(dalam hati). Tak pa la bang saya tinggal kan tiket kat sini abg tolong jual.
Bro : Ok nah tulis nama dengan no telefon.

Tiket yg baru aku beli

Lepas tuh aku pun beli la tiket baru..24/12 malam..Duit kena kuar lagi..Dah la satu tiket harga RM42.80..Rugi duit aku..Apa nak dikata salah aku gak tak fokus..Nak fokus macam mana kepala dah kusut satu macam..Nasib badan laaa..

Tapi kan aku heran sebenarnya..Kalau Transnasional bleh ja tukar tiket tapi kena tambah duit la..Mara Liner tak bleh..Hampeh tol..

Moral story aku : sebelum wat sesuatu tuh check dulu..=(

Ok la chaw sin chi..

Sunday, December 19, 2010

Soal Rasa!!

Assalamualaikum..



Aku dapat tag nih dari LynNda..dah lama aku kena tag tapi xsempat nak buat..arinih baru sempat..sory ye LyN lambat sikit..ngehehehe

Real name : Mohammad Rusydi
Nickname : Membe2 pggl Chekdi, mak pggl Edy.. =)
Zodiac sign : Cancer
Male or female : Male
Elementary school : SK Tunku Abdul Rahaman Putra
Highschool : SMK Agama Sik, SBPI Kubang Pasu
College : UIA
Hair colour : Hitam kot
Tall or short : Ada la dalam 170 cm
Sweat or jeans : Mestila jeans
Phone or Camera : Camera xde lagi
Health freak : Ish agak banyak
Orange or apple : Apple
Do you have a crush on someone? : I thing nope
Eat or drink : Both
Piercings : ...
Pepsi or coke : Both

HAVE YOU EVER ? :
Been in an airplane : Xpernah tp tringin nak naik
Been in relationship : Yup
Been in a car accident : Car xpernah moto banyak kali..haha
Been a fist fight : Ada kot

FIRST & LAST :
First household chores : Nanti2 la kot
First best friend : Sanizam
First award : Award penyampaian hadiah time skolah adala
First crush : Ntah
First word : Nih kena tanya mak la
First section : Section apa?
Last person you talked to in person : Banyak tuh
Last person you texted : My sweetheart
Last person you watched a movie with : Same as above
Last food you ate : Nasi save budget
Last movie you watched : Ngangkung
Last song you listen to : Kalau berpacaran
Last thing you bought : Biskut
Last person you hugged : Xingat dah

FAVOURITE :

Friday, December 17, 2010

Pusingkan Itu Jam

Assalamualaikum..

Dah dua hari aku tak update blog aku kan..
Maaf la kengkawan semua..
Aku sibuk sikit..
Yela baru masuk semester baru..
Nak kena settle macam2 benda..
Ada orang rindu tak??hahahaha..

Haa pasal skuad Malaysia..
Tahniah kepada semua pemain2 Malaysia yg telah berjaya menundukkan Vietnam 2-0..
Namun perlu berhati-hati sebab perlawanan Sabtu nih akan berlangsung di Vietnam..
Malaysia perlu mengekalkan corak permainan yg cantik untuk memastikan kejayaan ke Final..
Tahinah juga buat Safee Sali yg menjaringkan kedua-dua gol pada malam tuh..

Okay la aku nak pegi sembahyang Jumaat nih..
Tapi sebelum tuh layankan lagu nih ye..
Chaw sin chi..

Bez kalau karaoke nih..
hahaha

psttt : jom sapa nak karaoke??

Wednesday, December 15, 2010

Assalamualaikum..



Esok merupakan hari yg penting bagi pasukan bolasepak Malaysia..
Perlawanan separuh akhir pertama menentang Vietnam..
Perlawanan malam esok akan berlangsung di Stadium Bukit Jalil..
Nih memberi kelebihan kepada Malaysia kerana bermain di tempat sendiri..
Malaysia harus mengambil peluang nih dengan menjaringkan sebanyak mungkin gol sebelum bertandang ke Vietnam..

Melihat kepada pencapaian pasukan Malaysia & Vietnam di peringkat kumpulan..
Malaysia mempunyai harapan untuk mara ke peringkat akhir buat kali kedua..
Namun skuad negara perlu fokus & bermain bersungguh-sungguh..
Jika Malaysia layak ke peringkat akhir..
Kemungkinan besar pasukan Indonesia yg bakal menanti mereka..
Nih adalah peluang keemasan untuk menebus kembali maruah yg tercalar dibelasah oleh Indonesia arituh..

Kepada semua penyokong Malaysia..
Marilah kita beramai-ramai membanjiri Stadium Bukit Jalil esok untuk memberi sokongan padu kepada pemain negara..

Chaw sin chi..

psttt : ngauman harimau bakal kedengaran..ayuh rakayat Malaysia!!

Tuesday, December 14, 2010

Semangat Baru = SEM Baru

Assalamualaikum..

Apa kabar kengkawan semua??
Aku arini rasa agak malas2..
Sebenarnya minggu nih minggu first aku mula kuliah..
Tapi masuk arini dah 2 ari aku tak pegi..
Semalam aku 'settle'kan add/drop subjek..
Arini aku jadi malas la plak..
Lagipun minggu first xde klas sangat pun..(pandai2 sendiri ja)
Start esok aku pegi kuliah..ngehehe..

Sedar tak sedar aku dah nak abeh second year dah..
Semester nih aku amek 7 subjek..

nih jadual aku sem nih

Harapan aku sem nih dapat la naikkan pointer sikit..
Paling tidak pun 0.1 naik jadi la..

Promote jap ye..

308 list ke-8
undi jangan tak undi

OK chaw sin chi..

psttt : jom pegi kelas ramai2..hahaa

Monday, December 13, 2010

"Undilah Jalan Penulisan"

Assalamualaikum..

Haaa yoooyeeee..
Internet aku dah kembali normal..
Tapi bukan yg nih aku nak khabarkan malam nih..
Aku nak bagitau kengkawan suma aku dh tercalon..
Bukan untuk pilihanraya umum..

Gembira hati tak terkata aku malam nih..
Jadi dengan nih aku nak ajak korang semua..
Mai la undi blog aku..hehehe..
Kalau pilihanraya ada manifesto..
Aku pun ada gak manifesto kempen aku..wakaka..

Manifesto Street For Writing
  1. Akan sentiasa mengenang jasa pelawat2 yg melawat blog nih.
  2. Akan memberi ganjaran kepada follower2 bertuah.
  3. Akan aku berblogging sampai LEBAM. =)
Bendera Macam Pilihan Raya daa





Dengan nih aku juga berterima kasih yg tak terhingga kepada pihak penganjur & bakal pengundi2.
Blog Aku berada dalam senarai yg ke lapan memegang angka bertuah 308..diulang 308.

Macam mana nak undi boleh baca perutusan SPBBPM 2010 (Suruhanjaya Pemilihan Blog Baru Pilihan Malaysia) =)

Tempoh masa undian pula ada di sini.

psttt : Apa tunggu lagi jom undiii...undi anda amat dihargai..=)


Sunday, December 12, 2010

Kemaafan Di Pinta

Assalamualaikum..



Maaf sekali dipinta kepada semua sahabat..
2..3 hari lepas aku tak dapat nak update blog aku..
Nak BW pun tak bleh..
Nih semua sebab internet aku dah terlebih had & aku tak sempat nak bayar lagi..
Tapi aku dah bayar dah sekarang..
Jadi Malam nih aku akan start BW kembali..

Thankz banyak2 kat sapa2 yg sudi lawat aku..
Aku akan lawat balik malam nih..InsyaAllah..
Yang follow pn aku akan follow malam nih gak..



Wednesday, December 8, 2010

Hidupku Tertekan??

Assalamualaikum..



Hai kengkawan semua..
Malam nih aku rasa sangat tertekan..
Nak cerita tapi macam tak kena la plak..
Yang aku nak cakap tekanan aku ada kaitan dengan keluarga..

Jadi malam nih aku tak nak & tak bleh nak buat entry panjang..
Aku nih ada darah tinggi..
Membe2 nursing aku cakap hypertension stage 1..
Aku kalau tension mula pening kepala..
Nih pun aku dah start pening dah..

Ok la kengkawan aku nak pegi minum air limau..
Chaw sin chi..

Ngauman Harimau Malaya

Assalamualaikum..



Waa aku gumbira malam nih..
Bukan sebab dapat loteri tapi sebab Malaysia menang besar oo..
Tapi bukan nih yg jadi isunya..
Isunya ialah Malaysia layak ke separuh akhir selepas Thailand kalah kepada Indonesia..

TERIMA KASIH Bambang Pamungkas..
2 gol yang dijaringkan oleh Bambang telah membantu pasukan Malaysia untuk layak ke separuh akhir..
Mengulas persembahan pasukan negara malam nih..
Satu persembahan yg bagus & meningkat dari sebelum nih..
Namun pemain negara haruslah kekalkan persembahan yg mantap nih..
Tuh pn kalau berniat untuk ke final..

Tuesday, December 7, 2010

Aku budak Baru Belajar..Mampukah???

Assalamualaikum..



Hai kengkawan semua..
Tadi masa aku jenjalan & berlari kat alam maya nih..
Aku jumpa gak Blog Pilihan Malaysia nih..
Aku penah tengok entry kawan aku sebelum nih tapi tak rasa nak join..
Bila jumpa Blog nih sendiri baru teringin..
Jadi aku amek keputusan nak join Blog Pilihan Malaysia 2010 bagi kategori Blog Baru (2010) Pilihan..

Perjalanan aku dalam dunia blogging bermula pada tanggal 13 March 2010. Nih adalah tarikh entry pertama aku. http://www.juz-a-site.co.cc/2010/03/welcoming-note-for-friend.html nih plak link entry pertama aku. Pada mulanya aku hanya ingin mencuba apa itu blog & hanya untuk mengumpat (bercerita) mengenai kehidupan aku & kengkawan aku kat UIA. Disebabkan kekangan dari segi masa (yela nak fokus study) & kekangan internet (harap internet UIA je), aku berhenti ber'blogging'. 

Entah macam mana aku tiba-tiba bersemangat nak ber'blogging' balik pada bulan September yg lalu. Aku bersemangat selepas aku melihat beberapa blog yg sangat meletop oleh blogger UIA. Bermula daripada 5/9/2010 aku telah bertekad aku akan bersungguh-sungguh dalam ber'blogging'. Hari demi hari aku pelajari setiap selok-belok dunai blog. Pelbagai cara yg aku lakukan dari meng'GOOGLE' sampailah aku download e-book2 yg berguna. Buku mengenai blog pun aku ada beli. 

Akhirnya, inilah aku pada hari ini. Aku berbangga dengan blog yg aku ada walaupun masih baru & banyak kekurangan. InsyaAllah kalau diizinkan Allah aku akan terus berusaha memperbaiki kelemahan blog aku.

JOM BLOGGING!!
Kepada sesiapa yg nak join gak..jom klik sini.
Chaw sin chi..

psttt : cepat2 dah nak tutp nih..lambat xdapat..ngehehe..

Monday, December 6, 2010

Tahun Baru & Result Baru o_0

Assalamualaikum..

Hai kengkawan..
Waa hari nih tenet aku ada laju sikit..
Mood aku pun ada baik sikit..
Nih entry ke-3 aku hari nih..

Petang tadi result exam aku kuar..
Aku ingat pukul 5 baru kuar..
Rupanya pukul 4 dah kuar..
Nasib baik membe aku bagitau awal..
Punyala teruja aku nak check result..

Alhamdulillah Syukur..
Aku LULUS semua subjek..
Walaupun pointer aku tak naik tak turun (seganla nak bagitau brapa)..
Tapi aku tetap syukur sebab semua lulus..
Aku siap nazar lagi arituh..
Nampaknya kena la bayar nazar pasnih..^_^

Aku juga amek kesempatan nih nak ucap kat suma kengkawan aku..

SELAMAT TAHUN BARU MAAL HIJRAH



Haaa dah azam baru belum??
Sapa yg belum tuh cepat2 la berazam ek..
Azam aku tahun baru nih ada 3 je kot..
  • 'settle' kan azam lama.
  • naikkan pointer aku.
  • bayar segala hutang aku dengan makhluk & Allah.

Chaw sin chi..

psttt : haa sapa xbaca doa awal tahun tadi?? =)

Interview Keja ke Nih??

Assalamualaikum..

Yeah aku kena tag oleh dua org..
Tapi solan sama je la..hehe..
Mr. L & Miss LyNnDa..
Tocei2..

3 Names in your inbox cellphone
Loving Dad, Loving Mom, Kak Ckin..

Your main ringtone?
For The Rest of My Life (Maher Zain)..

What U did at 12 last night?
BlogWalking..

Who was the last person U went out with? Where?
ummm dah seminggu lebih aku tak kuar umah..

The color of T-shirt you're wearing now?
Biru + Putih + Hitam..Belang2 daa..

The last thing you did?
Check result exam..

3 of your everyday favourite items?
Laptop, Broadband & Pensil (usah ditanya kenapa??)

The color of your bedroom?
Eh ada color ke??ntah la..

How much money in your wallet now?
Ada la dalam 10 hengget..

Your favourite song?
Ish tak dak rasanya..suma lagu layan..

What will you do next week?
Pe lagi study la..dh bukak sem baru..=(

When was the last time U saw Ur Mum?
Baru setengah jam lepas..=)

Where is she now?
Tengah buat Baulu..

Jom BlogLarian..Sedahsat BlogWalking

Assalamualaikum..

Korang mesti dah slalu dengar blogwalking kan..
Tapi macam mana dengan BlogLarian..
Haa nih la fenomena terbaru dunia blog..
Jom tengok..


Slogan aku

Saya suka berblogwalking kerana dalam dunia blog terlalu banyak informasi menarik dan sangat berguna. Selain itu, saya juga dapat menambah kenalan melalui blogwalking.

Tag 3 orang


Ok dah selesai..

Chaw sin chi..

psttt : jom la reramai BlogLarian plak ek..stylo beb!!


Sunday, December 5, 2010

Koleksi Handmade Stiker


Assalamualaikum..

Malam nih mood ada ok sikit..
So, malam nih aku nak kongsi dengan korang koleksi aku..
Koleksi stiker nih aku buat sendiri taw..
Hobi masa lapang aku..hehe

JOM USHA!!!

Park Ji Sung

Lencana SMKA Yan

Barcelona

Karate Guy

Nak tengok banyak lagi bleh klik sini atau klik kat tab stiker kat atas.

Chaw sin chi..

psttt : kalau aku jual ada org nak beli x??hehe

Saturday, December 4, 2010

Assalamualaikum..

Mood : tensen + nak demam la plak..



Waduh2..
Apa nak jadi dengan skuad bola sepak negara kita??
Petang tadi Malaysia hanya mampu seri 0-0 dengan Thailand..
Permainan boleh dikatakan hampir keseluruhan dikuasai oleh pemain2 Thailand..
Namun Malaysia berjaya melakukan beberapa cubaan bahaya..
Hanya nasib tak menyebelahi pasukan negara kita..

Apa yg menjadi isu di sini..
Padang buruk sangat..
Rasanya padang UIAM lagi lawa kot..
Adakah sebab hujan yg setiap hari menimpa bumi??
Lecak di sana sini..
Macam mana nak perform kan..

Satu lagi..

Friday, December 3, 2010

Kanser Perut

Assalamualaikum..

Okeh malam nih mood kurang baik sikit..
Fasal lutut aku manyak sakit wooo..
Arinih aku ada pegi klinik amek ubat..
Doktor cakap lutut aku tak leh nak ubat..
Cuma aku kena kurangkan berat badan aku je..
Kalau sakit gak kena OPERATE woo..
Alamak nih yg tak sedap dengar nih..
Doktor tuh bagi ubat urat, urat sendi, angin & ubat sapu je..
Arap2 sembuh la cepat..

Sebenarnye malam nih aku nak wat entry pasal benda lain..hehe
Aku nak kongsi cara2 nak kawal kanser perut..

Gambar xde kaitan pun..

Jom Jumpa Hang Tuah 5 Bersaudara

Assalamualaikum..

Korang mesti pelik baca tajuk kt atas..
Skunk tengah heboh Hang Tuah & kawan2 dia ada kat KL..


Tapi bukan Hang Tuah bersaudara yg atas nih..
Proton Pahlawan Series..
Karya terbaru daripada Proton..
Bakal menembusi pasaran dalam masa lebih kurang 2 tahun lagi..
JOM USHA!!!

Proton Tuah


Proton Tuah adalah sebuah kereta konsep yg menyerupai Persona


Proton Jebat

Thursday, December 2, 2010

Harimau Longlai DiTerkam Garuda

Assalamualaikum..




Sedih..Sedih..Sedih..
Nih la apa yg aku rasa..
Pasukan bola sepak negara kita yg mengharungi Piala Suzuki AFF semalam kecundang..
Malaysia telah dibantai oleh Indonesia 5-1..
Sunguh2 memalukan..

Persembahan yg memberangsangkan yg ditunjukkan pada Sukan Asia tak dapat diteruskan..
Penyokong2 Malaysia yg mengharapkan kemenangan sulung tercipta..
Bagi membuka peluang ke separuh akhir bakal hampir tak kan jadi kenyataan..
Mana tidaknya..
Thailand seri dengan Laos 2-2..

Malaysia yg akan bertemu Thailand & Laos selepas nih perlu menang 1 perlawanan & seri 1 perlawanan sekurang-kurangnya..
Apa yg membimbangkan Thailand adalah pasukan yg telah menjulang piala nih 3 kali..
Apakah Malaysia mampu menjinakkan pasukan Gajah Putih tuh??
Sama2 la kita nantikan aksi pada 4 Disember nih..

Senarai penjaring perlawanan Malaysia VS Indonesia :-

Wednesday, December 1, 2010

Tanda-Tanda Amaran Buat Wanita

Assalamualaikum..

Entry aku kali nih nak share sikit pasal kesihatan wanita..
Virus no 1 yg menyebabkan penderitaan kepada wanita adalah kanser Payudara..
Penyakit nih bahaya ooo..
Kanser nih bleh di 'check' sendiri..
Tapi sebelum 2 kita tengok dulu tanda2 penyakit nih.


  • terdapat benjolan di mana-mana bahagian payu dara.
  • perubahan pada permukaan kulit patu dara - dari segi warna & teksturnya yang berlekuk & berkedut.
  • pendarahan atau lelehan luar biasa daripada puting .
  • puting tertarik ke dalam.
  • perubahan luar biasa pada bentuk & saiz payu dara.
  • perubahan kedudukan puting.

Macam mana nak check sendiri..
Ada 2 langkah nak check..

Langkah Satu
Tanggalkan baju & berdiri depan cermin - Tengok payu dara anda dengan cara :

  1. Letak dua-dua tangan lurus di sisi & lihat perubahan luar biasa seperti bentuk, warna, tekstur kulit, kedudukan puting & lihat juga kalau ada cecair atau darah daripada puting.
  2. Anda juga bleh check dengan letak tangan kat pinggul. Tunduk ke depan sikit sambil tarik bahu & siku ke belakang. Cari perubahan luar biasa pada payu dara anda.
  3. Letak tangan kat belakang kepala & tolak kepala ke depan. Anda akan rasa ketegangan otot dada & bentuk payu dara akan jelas kelihatan.

Langkah Dua
Check masa baring.

  1. Baring melentang dengan letak bantal bawah bahu kiri bagi membolehkan tisu payu dara leper & melebar.
  2. Letak tangan kiri kat belakang kepala anda.
  3. Rasa payu dara anda guna 3 jari tengah tangan kanan anda. Gunakan bahagian yang rata untuk check. Gerakkan jari dalam bentuk bulatan kecil sebesar 20 sen. Tekan perlahan tetapi mantap di seluruh payu dara.
  4. Mulakan daripada bahagian luar & gerakkan jari anda ke seluruh payu dara sehingga puting.
  5. Picit puting untuk pastikan tak ada lelehan.
  6. Ulang apa yg dilakukan pada payu dara kanan pula. Pastikan gerakan jari dilakukan ke seluruh kawasan payu dara sehingga ke bahagian ketiak.



Kesihatan penting untuk kehidupan kita..
Chaw sin chi..

Info sumbangan UTUSAN.

psttt : check setiap bulan (7-10 hari selepas hari pertama haid). Kalau mengandung  tak pun dh 'monopaus' check hari yg sama tiap2 bulan.


The Best Traveller Blogger

Assalamualaikum..

Yeah dapat award lagi..
Award Best Traveller daripada L.



Nak amek kenala jawab soalan sikit..ngehehe

1. Dalam banyak-banyak tempat didunia nie, kat manakah tempat yang ingin anda pergi?
    Aku teringin nak pegi Satu DUNIA..tapi kalau dapat pegi Mekah cantik gak..

2. Apakah benda yang anda impikan dan ingin anda dapat dalam hidup anda?
    Menjadi seorang insan yg berjaya dalam hidup di dunia & akhirat..

Ok dah setel..
2 soalan ja pun..
Sapa2 nak award nih bleh amek..=)

Chaw sin chi..


psttt : jangan lupa melawat L..