Pengikut Setia

Top 10 Members

Wednesday, December 1, 2010

Tanda-Tanda Amaran Buat Wanita

Assalamualaikum..

Entry aku kali nih nak share sikit pasal kesihatan wanita..
Virus no 1 yg menyebabkan penderitaan kepada wanita adalah kanser Payudara..
Penyakit nih bahaya ooo..
Kanser nih bleh di 'check' sendiri..
Tapi sebelum 2 kita tengok dulu tanda2 penyakit nih.


  • terdapat benjolan di mana-mana bahagian payu dara.
  • perubahan pada permukaan kulit patu dara - dari segi warna & teksturnya yang berlekuk & berkedut.
  • pendarahan atau lelehan luar biasa daripada puting .
  • puting tertarik ke dalam.
  • perubahan luar biasa pada bentuk & saiz payu dara.
  • perubahan kedudukan puting.

Macam mana nak check sendiri..
Ada 2 langkah nak check..

Langkah Satu
Tanggalkan baju & berdiri depan cermin - Tengok payu dara anda dengan cara :

  1. Letak dua-dua tangan lurus di sisi & lihat perubahan luar biasa seperti bentuk, warna, tekstur kulit, kedudukan puting & lihat juga kalau ada cecair atau darah daripada puting.
  2. Anda juga bleh check dengan letak tangan kat pinggul. Tunduk ke depan sikit sambil tarik bahu & siku ke belakang. Cari perubahan luar biasa pada payu dara anda.
  3. Letak tangan kat belakang kepala & tolak kepala ke depan. Anda akan rasa ketegangan otot dada & bentuk payu dara akan jelas kelihatan.

Langkah Dua
Check masa baring.

  1. Baring melentang dengan letak bantal bawah bahu kiri bagi membolehkan tisu payu dara leper & melebar.
  2. Letak tangan kiri kat belakang kepala anda.
  3. Rasa payu dara anda guna 3 jari tengah tangan kanan anda. Gunakan bahagian yang rata untuk check. Gerakkan jari dalam bentuk bulatan kecil sebesar 20 sen. Tekan perlahan tetapi mantap di seluruh payu dara.
  4. Mulakan daripada bahagian luar & gerakkan jari anda ke seluruh payu dara sehingga puting.
  5. Picit puting untuk pastikan tak ada lelehan.
  6. Ulang apa yg dilakukan pada payu dara kanan pula. Pastikan gerakan jari dilakukan ke seluruh kawasan payu dara sehingga ke bahagian ketiak.



Kesihatan penting untuk kehidupan kita..
Chaw sin chi..

Info sumbangan UTUSAN.

psttt : check setiap bulan (7-10 hari selepas hari pertama haid). Kalau mengandung  tak pun dh 'monopaus' check hari yg sama tiap2 bulan.


11 comments:

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said... BALAS

bagus share info ni..huhu..same2la kite mnjage kesihatan payudara, lelaki pon sekarang ade potensi untuk kene kanser ni...

L said... BALAS

oooo, ooo,, kene nasihat teman wanita kuh neyyh!!

shahjiehan said... BALAS

gile ah abg edy ni~ hehehhe...style2

EDY said... BALAS

@Feez yup laki pn bleh kene skunk nih..

@L ha cpat2 nasehat..=)

@shah haha..hg pn apa kurangnya

♥LyNnDa♥ said... BALAS

wahhhh...
yayayayay kna beringat2x..
ngeee~

miss fatihah said... BALAS

oh tidak!

EDY said... BALAS

@lynnda yup harus beringat sebelum kena

@fatihah knpe cik fatihah??

T-Ch3R Mya said... BALAS

kena pegi check nie..huhuhu
Kalau tak kawen berisiko jgk ker nak kena?
Sebab dgr org yg kawen jer slalu kena..

EDY said... BALAS

ntah la t-Ch3r Mya..tapi mmg slalu dgr yg kena kanser nih yg dh kawen je..

eja said... BALAS

syuqran atas tip di atas..sgt2 dihargai..sebelum ni biasa tgk pic je tp kali ni blh baca step2 nya..hehe takut kanser ni pembunuh utama wanita..

EDY said... BALAS

afwan..kena berjaga-jaga taw